Villa Hof ter Beuken met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Hof ter Beuken

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl van 1934, naar ontwerp van L. Van Ravestyn palend aan een landschapspark met een grote en kleine vijver.

Op een lichte verhevenheid gebouwde villa van drie traveeën en één tot twee bouwlagen onder een complex overkragend dak (nok zowel parallel aan als loodrecht op de straat, zwarte Vlaamse pannen), doorbroken door klimmende dakkapellen en kenmerkende schoorstenen. Samenspel van witgeschilderde, bakstenen lijst- en puntgevels op dito bruine plint; rechthoekig ingekaste muuropeningen met origineel houtwerk, lekdrempels van bruine faience, luiken op de begane grond en vaste bloembakken op de bovenverdieping. Naar het park gerichte zuidzijde met woonvertrekken, in de eerste travee gemarkeerd door een driezijdige erker met balkon, in de middelste door een centrale deurpartij, waar later een beglaasde veranda werd voorgezet, aan de oostzijde door de halfronde erker ter hoogte van de eetplaats. De hoofdinkom met bordes werd ingebracht aan de westzijde, de keuken en werkruimten met onder meer de rondbogige dienstingang aan de noordzijde.

Nummer 53 aan de noordzijde: vrijstaande dienstwoning met garage.

• Gegevens verstrekt door mevrouw Schrijvers en mevrouw De Maere d’Aertrycke.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1936/38.

Auteurs: Plomteux, Greet

Park

Het park dat zich vandaag ten zuiden van de woning uitstrekt, wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1928. Op dat moment is het nog een onderdeel van het domein Ter Hoger Heide dat aan overzijde van de straat "De Lusthoven" gelegen was en waarvan enkel de dienstgebouwen resten. Het padenpatroon bestaande uit wijde lussen, loopt dan nog verder ten noorden van het landhuis en sluit aan op de paden aan de oostzijde van de straat.

Vandaag blijven in het park bij het landhuis uit het interbellum nog steeds de grote vijver en de langwerpige vijver ten zuiden bewaard. Langs beide zijden van het bochtende pad dat van de woning naar de grote vijver loopt is een bomenrij van bruine beuken aangeplant. Ook naast de zijgevels staan twee solitaire bruine beuken. Vermoedelijk verwijst de naam van het landhuis naar deze bomen met hun opvallende bladkleur.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2018 (zomer), Arendonk [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 30 januari 2024).