Brugwachtershuis bij brug 6 van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Beschrijving

De oorspronkelijke draaibrug werd in 1951 vervangen door de voormalige klapbrug en in 2002 door de huidige dubbele brug. Zwaaikom aan de westzijde.

Vrijstaand L-vormig enkelhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder haaks in elkaar gewerkte, overkragende kunstleien zadeldaken van 1899. Bakstenen punt- en lijstgevels, respectievelijk met houten windborden op consoles en dito kroonlijst op klossen; muurbanden van gesinterde baksteen, lisenen en segmentbogige muuropeningen, eertijds met luiken op de begane grond; achterdeur met bordestrap onder lessenaarsdak met sierlijke gietijzeren leuning, pijlers en consoles. Vernieuwd houtwerk.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1902/34.
  • Gegevens verstrekt door de Dienst voor de Scheepvaart.