Eclectische pastorie Heilig Hart

Beschrijving

Vrijstaande eclectische pastorie met vage gotische reminiscenties van circa 1903 naar ontwerp van architect J. Pauwels (Brussel). Gelegen in een omringende beboomde tuin, aan de Heienbeekstraat afgezoomd door een verspringende bakstenen muur met verdiepte panelen onder ezelsrug.

Naar aanleiding van de oprichting van de Heilig Hartparochie in 1873 ontwierp provinciaal architect G. Hansotte een kerk en pastorie op het perceel van de huidige pastorie. In 1887 werd er een nieuwe kerk opgetrokken op het belendende oostelijke perceel en circa 1903 een nieuwe pastorie vlak vóór de oude. Dit geheel werd omgeven door een bakstenen muur (zie oude postkaart). In 1975 werd de pastorietuin ingekort en een deel van de muur gesloopt.

Combinatie van een twee bouwlagen hoog diep- en breedhuis op L-vormige plattegrond, gevat tussen zijtuitgevels met aandak, top- en schouderstukken, onder leien zadeldaken. Achteraan in de oksel een lagere aanbouw van twee bouwlagen onder plat dak later uitgebouwd met een driezijdige erker en aan de rechterzijde een achteruitwijkende éénlaagse gebouw onder leien zadeldak, nok loodrecht op de straat. Sobere baksteenbouw op een gecementeerde sokkel voorzien van schijnvoegen en een hardstenen afzaat, sporadisch gebruik van (simili?) natuursteen voor onder meer consoles, schouderstukken en lateien . Voorgevel met dubbelhuisopstand opgebouwd uit een hoger oplopende tuitgevel in risaliet van twee traveeën en een lijstgevel van drie traveeën. Getoogde vensters met afgeschuinde dagkanten en vernieuwd houtwerk in pseudo Brugse travee. Centrale rechthoekige deur met (simili?) natuurstenen latei en een gedrukt spitsboogig bovenlicht. Tuitgevel gemarkeerd door een als nis uitgewerkte schoorsteenaanzet waaronder op een sokkel het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis van Jef Eymael geplaatst op 8 december 1954. Rechter zijtuitgevel eveneens met uitspringende schoorsteen geflankeerd door rondboogige spaarvelden al dan niet met vensters. Achtergevel met verspringende volumes en erker, gekoppelde en getoogde en ten dele getraliede vensters; rechthoekig in de erker.

Interieur: nagenoeg oorspronkelijke indeling en behoud van bescheiden marmeren schouwen, houten paneeldeuren en een sobere trap.

• Abdijarchief Grimbergen: doos Verbrande Brug.
  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen: oud archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1875/10, 1888/6 en 1975/19.
  • DUBOIS, D. en J. LEMERCIER, Grimbergen in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummer 69.