Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Opgericht in 1896 door graaf Alfons de Villegas de Clercamp als dankkapel voor de geboorte van zijn zoon en gelegen tegenover de zuidelijke toegangsdreef van het kasteel van Bever. Door twee cipressen geflankeerde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak (kunstleien) met windbord. Met schijnvoegen gecementeerde puntgevel voorzien van een getraliede rondboogdeur; bekronende gevelsteen met vermelding "ST ANTOINE 1896". Bepleisterd en witgeschilderd interieur met cementtegelvloer en een plaasteren Sint-Antoniusbeeld op een als altaar gerecupereerde(?) schouw.

• B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 7.
  • DEMOL, S. en J. VANWETSWINKEL, Groot-Grimbergen tussen 1900-1958. Facetten van het dorpsleven in vier deelgemeenten, Nieuwerkerken-Waas, 2002, p. 213.
  • VERRIJKEN, H.T., Strombeek-Bever tot eind 1952, z.p., 1954, p. 238-239.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn