Eclectisch landhuis van 1902

Beschrijving

Alleenstaand, eclectisch landhuis van 1902, zie mozaïek in boogveld venster, naar ontwerp van architect André Cordyns, zie inscriptie plint waar ook het bouwjaar herhaald wordt; dienstgebouw ten zuidwesten. Een vergroting van het woonhuis aan de westzijde werd opgetekend in het kadaster in 1921-1922. Omringend park, toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met arduinen dekplaat en imitatiebanden, palend aan vermeld dienstgebouw. Heden in gebruik als tennisclub.

Baksteenbouw op breukstenen plint met onregelmatige plattegrond en travee-indeling, twee bouwlagen met souterrain onder complexe, leien bedaking. Markant volumespel horizontaal geaccentueerd door similimuurbanden; centrale, torenvormige travee van drie bouwlagen op rechthoekige basis, polygonaal uitgewerkte bovenste geleding onder neobarokke torenhelm; tot puntgevel verhoogd risaliet rechts, voorafgegaan door een terras met houten balustrade. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een arduinen bordestrap en zwaar overluifelde voordeur in de vierde travee. Sterk gevarieerde muuropeningen met oorspronkelijk schrijnwerk, structuurglas en glas in lood: rechthoekig met arduinen latei en dorpel of onder metalen I-balk, rondboogvormig, schouderboogvormig, tweelicht met arduinen deelzuil, arduinen kruiskozijn. Houten kroonlijst op houten korbeeltjes.

Dienstgebouw grenzend aan en met nok loodrecht op straat. Breedhuis met onregelmatige travee-indeling en één à twee bouwlagen onder gecombineerd, pannen dak met laadluik en dakvensters. Verspringende bakstenen lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door imitatiebanden en gevarieerde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Rechts torenvormig uitgewerkte hoektravee onder tentdakje. Het middengedeelte, oorspronkelijk met een grote toegangspoort, wordt heden voorafgegaan door een recent aanbouwsel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Strombeek-Bever: 1921-22/46.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Aanvullende informatie

Het park bleef niet langer bewaard in zijn voormalige toestand. Er werden verschillende kantoorgebouwen gebouwd en een parking aangelegd. Bij een controle in januari 2019 bleek het dienstgebouw met aansluitend hek tussen pijlers gesloopt.