Gemeentelijke lagere en kleuterschool

Beschrijving

Heden "Gemeentelijke lagere en kleuterschool", in 1879 door graaf Etienne d'Elzius de Peissant als meisjesschool opgericht en vanaf 1891 bediend door de zusters van Opwijk. Circa 1950 werd een volledig nieuw schoolgebouw op dezelfde plaats opgetrokken, volgens de gevelsteen naar ontwerp van architect Fr. Somers (Beigem); in 1963 met een tweede bouwlaag verhoogd.

Typische functionele schoolarchitectuur uit het midden van de 20ste eeuw met vage reminiscenties aan de zakelijke baksteenstijl (zie plint, sokkel heiligenbeeld). Vrijstaande baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, nok parallel aan de straat. Brede drielichten met betonnen onderverdeling en hardstenen lekdrempels.

In de zuidwestelijke zijgevel rondboognis met Sint-Jozefbeeld en opschrift "H. JOZEF/ B.V.O.", geflankeerd door smalle horizontale vensterpartijen.

• Mondelinge informatie schooldirectie.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn