Hoeve Hof van Eversem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Eversem

Beschrijving

Landelijk gelegen historische hoeve, "Hof van Eversem" genaamd, gevormd door losse bestanddelen rond een rechthoekig erf, voornamelijk uit de 19de en 20ste eeuw, het woonhuis klimt in kern op tot de 17de eeuw maar is grondig verbouwd.

Hof opgericht in de eerste helft van de 12de eeuw door de abdij van Grimbergen die de gronden hadden gekocht van de heren van Beigem. Van hieruit ontgonnen zij gans de omgeving tussen Beigem en Meise. Het hof was gekend als "Paddegat", naar de toenmalige naam van de straat.

In de 17de eeuw werd er een nieuw hof "Hof te Eversem" opgetrokken, genaamd naar de nabijgelegen Eversemsedries. Van dit hof zijn enkel nog restanten in het interieur van het woonhuis te vinden. Circa 1864 werd het woonhuis aangepast (zie de muuropeningen en de indeling van het interieur) en ten oosten uitgebreid met een koestal. Omstreeks 1882 werd in zuidoostelijke hoek een nieuwe langsschuur opgetrokken en een aanpalend haaks volume, momenteel ingericht als paardenstal. De varkensstal ten westen van het erf dateert van het derde kwart van de 20ste eeuw. In 1991 werd het woonhuis verbouwd in neotraditionele stijl en kreeg de aanpalende stal een opknapbeurt. Tegen de oostelijke zijmuur van de stal plaatste men een gevelkapel toegewijd aan Maria.

De toegang tot het hof ligt in de noordoostelijke hoek en is afgesloten met een modern ijzeren hek. De rij oude knotwilgen links van de toegang werd in 2001 gekapt. Ten noorden van het verharde erf ligt het woonhuis op L-vormige plattegrond in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Het werd in 1991 verbouwd in neotraditionele stijl door toevoeging van trapgevels, dakkapellen en een rondboogdeur met kalkzandstenen omlijsting bekroond door een oculus, kruiskozijnen, steigergaten en hoekkettingen. Bewaarde opkamer in de noordoostelijke hoek. Het interieur bevat nog enkele originele 17de-eeuwse elementen zoals de moerbalken met getande balksleutels en kinderbalken, het gebinte met telmerken en een kelder met tongewelf, toegankelijk via een deurtje met sporen van een zandstenen omlijsting.

• Gemeentearchief Grimbergen: BA/86/91.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Beigem: 1864/6, 1882/6, 1938/8, 1970/11 en 1978/9.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 38-39.
  • LINDEMANS, J., Brabantse plaatsnamen VII. Beigem, Brussel-Leuven, 1937, p. 19.
  • VERBESSELT, J., Het Parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, dl. III, Tussen Zenne en Dender, deel II, Pittem, 1964, p. 163-164.
  • WAUTERS, A., Histoire des environs de Bruxelles, Brussel, 1855, heruitgave onder leiding van F. MARIEN, deel 5, Brussel, 1972, p. 178-179.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn