• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Senecaberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Deze eenvoudige dorpswoning is de enige getuigenis van 18de-eeuwse bebouwing te Borgt, zie kalkzandstenen deuromlijsting en kaart van Ferraris (1771-1778). Gelegen in het dorpsgezicht "de Senecaberg" (Koninklijk Besluit 18-09-1981).

Op de rooilijn terugspringend woonhuis met links aanpalende stal(?), heden verbouwd tot twee garages, onder steil doorlopend pannen zadeldak, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Enkelhuis van drie traveeën met verankerde en bepleisterde gevel. Twee rechthoekige beluikte vensters onder houten lateien en een zandstenen rondboogpoortje met kwartholprofilering, imposten en sluitsteen. De rechterstijl is deels verborgen achter de zijgevel van het aanpalende pand.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpsgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk Besluit van 18 september 1981.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn