Onderwijzerswoning en gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige woning van de hoofdonderwijzer en aanpalende gemeenteschool, heden feestzaal en ontmoetingscentrum, gelegen binnen het dorpsgezicht "de Senecaberg" (Koninklijk Besluit 18-09-1981).

In 1876 richtte de gemeente een woning op voor de hoofdonderwijzer met aansluitend op de achtergevel een dwarse vleugel voor twee lokalen. Het onderwijs stond open voor jongens en meisjes vanaf zes jaar, vanaf 1940 werden alleen nog jongens toegelaten. In 1932 werd de school uitgebreid met een dwars volume ten noorden van de speelplaats. Vermoedelijk werden in de jaren 1960 de twee klassen en het gelijkvloers van de onderwijzerswoning tot feestzaal en turnzaal omgevormd en een keuken bijgebouwd. Toen in 1973 de school met de zusterschool fusioneerde tot Gemeentelijke Gemengde Basisschool (zie Jean Deschampstraat nummer 19-21) werden de gebouwen verlaten. In 1976 overdekte men de grote speelplaats en werd de ruimte ingericht als polyvalente zaal, zie arduinen gevelsteen.

Onderkelderde dorpswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak, nok parallel aan de straat van 1876. Gecementeerde gevels, enkel aan de voorzijde op arduinen plint, voorzien van schijnvoegen en cordons. Naast de voordeur een rechthoekige gedenksteen: "OPGERICHT TEN JARE 1876/ GRAAF CORNET DE PEISSANT, BURGEMEESTER./ VAN CAMP, VAN DER JEUCHT,/ SCHEPENEN./ VAN DER ELST, VAN LAETHEM,/ VAN DER BORCHT, BISSOET, TIMMERMANS,/ VAN DEN PUTTE, VAN DENEYNDE, VAN DER SCHUEREN,/ RAADSHEEREN./ VAN HERZELE, SECRETARIS.". Eenvoudig getoogde muuropeningen en een rondboogvenster in de top van de zuidelijke zijgevel. De zijgevel is afgelijnd met een trapmotief uitlopend op een rondboog. De oorspronkelijke indeling is volledig verdwenen.

Haaks op de achtergevel de voormalige klaslokalen. Diep gericht bepleisterd volume van één bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, nok dwars op de straat. De getoogde muuropeningen werden deels gedicht en verkleind. Interieur volledig aangepast.

• Archief Zusters van de Heilige Jozef van Calasanz, Vorselaar: dossier Grimbergen: Borgt.
  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk Besluit van 18 september 1981.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1877/21;1932/66 en 1976/34.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn