Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Dokterswoning met praktijk gelegen in omringende tuin, opgetrokken in 1937 in opdracht van dokter L. Krauss-De Smedt naar ontwerp van architect Sassen-Clingh (Schaarbeek). De tuinafsluiting werd twee jaar later ontworpen door A. Van Hellemont (Grimbergen). In 1994 werd op het aangrenzende westelijk perceel een nieuwe praktijk in hedendaagse vormgeving gebouwd, verbonden met de dokterswoning door middel van een beglaasde galerij.

Interbellumwoning opgetrokken in expressieve baksteenstijl aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, doch met traditioneel gehouden dakstructuur. Quasi rechthoekig, grotendeels onderkelderd volume van twee bouwlagen onder afgeknot pannen zadeldak; op een speelse manier uitgebouwd met rechthoekige en halfronde volumes van één of twee bouwlagen onder platte daken. Gele baksteenbouw met dieperliggende lintvoeg en verschillende metselwerkverbanden op een deels hardstenen en deels bruine bakstenen onderbouw; verlevendigd met zwarte en goudkleurige, geglazuurde ceramiektegels aan de vensterzuiltjes. Aflijning van de gevels door overkragende houten kroonlijsten en muurkappen. Bandvormige vensters, smalle verticale lichtstroken (traphal) en patrijspoorten met arduinen dorpels en metalen schrijnwerk. De inkompartij onder houten luifel bevat een beglaasde ijzeren deur met art-decolijnenspel en wordt voorafgegaan door een hardstenen trap waarin dito halfronde sierelementen zijn verwerkt. De eenvoudige ingang in de westelijke zijgevel leidt naar de voormalige praktijkruimten. Oostelijk gelegen ondergrondse garage.

Interieur met bewaarde planindeling waarbij de voormalige praktijkruimten aan de rechterzijde waren geconcentreerd: een kleine hal met links de wachtkamer (straatzijde) en rechts het bureel (halfronde uitbouw) gevolgd door een onderzoekskamer en een apotheek. De oorspronkelijke aankleding van het interieur is grotendeels verdwenen.

Zeer verzorgd en fraai ontworpen ijzeren tuinafsluiting op hardstenen sokkel, licht afwijkend ten opzichte van de bouwaanvraag. Strakke vormgeving waarbij panelen met driehoekige motieven, onder andere de opendraaiende gedeelten, worden afgewisseld met eenvoudig horizontaal ijzerwerk.

• Gemeentearchief Grimbergen: BA/-/37, BA/-/39-40 en BA/27/94.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn