erfgoedobject

Polderkapel

bouwkundig element
ID
75262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderkapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1847 opgericht in de Polderweide en in 1947 door Jan Pirein heropgebouwd op de hoek met de Roostbaan ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en toegewijd aan Maria. Bakstenen kapel met natuurstenen onderbouw op plintje van blauwe hardsteen onder een kunstleien zadeldak bekroond door een ijzeren kruis.

Rondboogvormige nis waarin het beeld van Maria met kind afgesloten door glas en een ijzeren hekje. Op de sokkel ruitvormige arduinen plaat met opschrift "A.(V. E.)/ MARIA/ 1847/ 1947" waarboven ijzeren kaarsenhouder.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, (onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen), 1979, nummer 17.
  • DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 147.
  • VAN WETSWINKEL, J., Grimbergse kapellen: de Biesthoek, in Eigen Schoon, jaargang 13, nummer 2, juni, Grimbergen, 2002, p. 7-8.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.