Polderhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhoeve

Beschrijving

Landelijk gelegen langgestrekt hoevetje, "Polderhoeve" genaamd, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, doch met uitzicht dat refereert aan de tweede helft van de 18de eeuw. Ingeplant ten oosten van het dorpscentrum in de Maalbeekvallei op het Roostveld, tegenover de polderweide waaraan het zijn naam ontleent. De Polderhoeve is één van de weinig overgebleven voorbeelden van een kleinere langgestrekte hoeve die minstens teruggaat tot de 18de eeuw.

Het betreft een historische site met reeds bebouwing in de 17de eeuw, mondelinge informatie van de eigenares betreffende een jaarsteen "1640" en het kaartboek van de abdij, 1699. De Ferrariskaart (1771-1778) geeft een hoeve weer bestaande uit een L-vormig volume en een kleiner dienstgebouw gelegen in een omhaagd perceel. Circa 1913 werd het laatste restant van de dienstgebouwen gesloopt, enkel het woonstalhuis bleef bewaard. In de 19de eeuw werd de stal annex schuurtje ten westen van het woonhuis vernieuwd. De stal ten oosten van het woonhuis, nog te zien op een tekening van circa 1946 (zie Van Heusden), werd in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw verbouwd tot woonhuis. De huidige eigenares heeft in de jaren 1960-1970 de gevel laten bepleisteren waardoor de steen met jaartal "1640" boven de deur niet meer zichtbaar is.

Achterin gelegen en zuidelijk georiënteerd boerenhuis met aanpalende westelijke schuur van één bouwlaag onder Vlaams pannen zadeldak met doorlopende nok evenwijdig aan de straat. Bepleisterd en wit geschilderd boerenhuis van vier traveeën. Lijstgevel met dubbelhuisopstand op een (verhoogde?) kalkzandstenen plint. Drie aangepaste kalkzandstenen (zie boogstenen) en beluikte steekboogvensters en twee hoge rechthoekige keldervensters met imitatie-negblokomlijsting. Kalkzandstenen korfboogdeur met imposten, sluitsteen en rechtstanden van negblokken met kwarthol beloop, bereikbaar via drie treden. Gezien de regelmatigheid van de negblokken werd de deuromlijsting vermoedelijk eveneens aangepast. Witgeschilderde achtergevel op een grijs geschilderde plint. Naar verluidt eertijds gelijkaardige vensters als de voorgevel, heden rechthoekige vensters onder houten lateien. Bewaarde rechthoekige kalkzandstenen deuromlijsting met kwarthol geprofileerde negblokken en lateiconsooltjes. Opkamer in de zuidoostelijke hoek boven een kelder met dubbel tongewelf.

19de-eeuws bakstenen stal en schuurtje met rechthoekige openingen onder houten lateien. Gedichte rechthoekige inrijpoort in de zijgevel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1848/5, 1913/71 en 1920/26.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde,Gent, 1977, p. 201-202.
  • VAN HEUSDEN M., La région nord de Bruxelles. Les caractères naturels et spirituels. Le paysage, Brussel, 1946, p. 29.
  • Mondelinge informatie van de eigenares.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn