Neotraditioneel boerenburgerhuis

Beschrijving

Heropgebouwd neotraditioneel woonhuis in kern opklimmend tot 1708. Overblijfsel van een vroegere hoeve / smidse waarvan de bedrijfsgebouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw werden gesloopt voor de aanleg van de Pastoor Wautersstraat. In deze woning werd in 1866 pastoor Wauters geboren, pastoor te Verbrande Brug en aldaar gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog, zie herdenkingsplaat.

In 1959 door architect Georges Van Campenhout (Vilvoorde) in opdracht van de gemeente quasi volledig heropgebouwd; enkel de voorgevel naar voorgaande toestand. Volgens plannen in 1951 opgemaakt van de bestaande toestand was het pand door middel van (gesinterde?) baksteen in de achtergevel "1708" gedateerd. De deurklopper, onder andere gedetailleerd weergegeven door Van Heusden, wordt naar verluidt bewaard door de gemeente.

Heden op een sterk afhellend terrein gesitueerd neotraditioneel breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag aan de straatzijde en twee aan de achterzijde, onder leien zadeldak, nok parallel aan de straat, in kern opklimmend tot 1708. Onderkelderde baksteenbouw met gebruik van gerecupereerde kalkzandsteen voor de afgeschuinde plint en nieuwe kalkzandsteen voor de steigergaten, venster- en deuromlijstingen. Rechthoekige, aan de voorgevel beluikte, vensters onder getoogd ontlastingsboogje. Rondboogdeur met imposten en sluitsteen onder druiplijstje, bekroond door een oculus eveneens met imposten, sluitsteen en druiplijst en voorzien van (gerecupereerd?) ijzerwerk, zie Van Heusden. Houten kroonlijst op klossen en vier dakkapellen onder afgesnuit zadeldakje. Achtergevel van vier traveeën en twee bouwlagen uitgewerkt met twee trapgevels waarin de zoldervensters zijn vervat. De oorspronkelijke rechter zijpuntgevel werd vervangen door een zijtrapgevel (7 treden en een topstuk).

• Gemeentearchief Grimbergen, doos 861.11/ 1952-1959.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 64-65.
  • VAN HEUSDEN M., La région nord de Bruxelles. Les caractères naturels et spirituels. Le paysage, Brussel, 1946, p. 66-67.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn