Deel van Hof van Oyenbrugge

Beschrijving

Sterk verbouwd onderkelderd woonhuis met aanpalende stal opklimmend tot de 17de-begin 18de eeuw, eertijds deel uitmakend van het "Hof van Oyenbrugge" (voor historiek, zie Poddegemstraat nummer 183).

Rechthoekig volume van zes traveeën - waarvan de eerste twee hoger opgetrokken (zie opkamer) - en één bouwlaag onder vernieuwde pannen zadeldaken, nok parallel aan de straat. Verankerde gewitte baksteenbouw op breukstenen plint met sterk gewijzigde muuropeningen. Enkel de eerste twee traveeën zijn nog vrij authentiek en bezitten aan de straatzijde een afgeschuinde bakstenen steunbeer en in de voor- en achtergevel een kruisvenster met uitspringend middenkalf onder dubbele ontlastingsboog. Noordelijke zijtuitgevel met aandak en schouderstukken in kalkzandsteen, met kunstleien bebord.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 204-205.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn