erfgoedobject

Stal van hoeve

bouwkundig element
ID
75247
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75247

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stal van hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stal van hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Stal in de loop van de 20ste eeuw verbouwd tot twee woongelegenheden die recent werden samengevoegd. Eertijds deel uitmakend van de L-vormige pachthoeve van het voormalige "Hof van Oyenbrugge" (voor historiek, zie Poddegemstraat nummer 183). Volgens de gravure van 1694 aan de erfgevel (nu achtergevel) voorzien van verschillende rondboogpoortjes, mansardevenstertjes en een getrapte dakkapel. De westelijke zijgevel grenzend aan de kapel was met een trapgevel afgewerkt. De inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977 vermeldt nog een steekboogbovenvenster van zandsteen, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dit kon niet worden geverifieerd

Heden iets dieper gelegen kalkzandstenen volume minstens opklimmend tot de 17de eeuw, gedeeltelijk verborgen door, en geïntegreerd in, een twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Rechthoekig kalkzandstenen volume onder een zwart pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. Verankerd en gewit parement op een gepikte afgeschuinde sokkel en vernieuwde muuropeningen. Oostelijke zijgevel met gebint opgevuld met metselwerk.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Deel van Hof van Oyenbrugge

  • Is gerelateerd aan
    Deel van Hof van Oyenbrugge

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Annakapel

  • Is deel van
    Poddegemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stal van hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75247 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.