Kasteel van Humbeek-Berg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Humbeek-Berg

Historiek

Het "Kasteel van Humbeek-Berg", voorheen ook "Kasteel Lamot-Groenendaels" genoemd, is in kern een laat-classicistisch kasteeltje uit het begin van de 19de eeuw (zie Primitief kadasterplan, 1821) met huidig uitzicht van circa 1910. Het is gelegen in een omhaagde en recent aangelegde omringende tuin, in het uiterste noorden van Grimbergen nabij de grens met Humbeek en Zemst. Het noordwest-georiënteerde gebouw, ingeplant op circa één derde van het perceel, is toegankelijk vanaf de straat via een recent ijzeren hek. Naar verluidt in oorsprong buitenverblijf met omringend park waarvan het uitzicht dankzij een oude postkaart gekend is.

Beschrijving

Bepleisterd landhuis op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain onder pannen schilddak. Eenvoudige rechthoekige vensters voorzien van persiennes en overluifelde deur met steektrap. In het begin van de 20ste eeuw verbouwd door Lamot-Groenendaels in een eclectische stijl met neotraditionele en neoclassicistische inslag, kadastraal opgetekend in 1910 (zie foto in bezit van huidige eigenaar). De gevels werden vernieuwd waarbij men aan de voorzijde een middenrisaliet uitlopend op een trapgevel en met brede portiek toevoegde en aan de achtergevel een terras met balustrade en steektrap. Aan de rechterzijgevel werd een toren onder leien afgeknot koepeldak met klokkenruiter opgetrokken. Heden is de trapgevel verdwenen en is het torendak verbouwd tot tentdak. In de noordelijke hoek van het domein werden twee dienstgebouwtjes van circa 1901 vervangen door een bediendenwoning, een koetshuis en twee broeikassen (Mechelstraat nummer 112). In de loop van de twintigste eeuw werden alle bomen uit het park gerooid en het domein grotendeels verkaveld.

Eclectisch landhuis met neotraditionele en neoclassicistische inslag in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met souterrain, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, de nok parallel aan de straat. Aan de zuidwestzijde circa 1910 voorzien van een vierkante toren van drie bouwlagen onder later verbouwd leien tentdak met fraaie omlopende kroonlijst op consoles. Gebruik van imitatienatuursteen en/of bepleistering voor de plint, hoekkettingen, muurbanden, omlijstingen en portiek. Lijstgevel met dubbelhuisopstand op een met schijnvoegen bepleisterde plint. Markerend middenrisaliet van drie traveeën voorafgegaan door een portiek op vier zuilen met bekronend balkon. Rechthoekige vensters met hoek- en negblokken en balustrade op de borstwering; op de begane grond voorzien van een uitgewerkte sleutel en op de verdieping in uitgewerkte entablementomlijstingen met flankerende gecanneleerde pilasters. De portiek waarin drie beglaasde vleugeldeuren, wordt voorafgegaan door een brede hardstenen bordestrap. Gelijkaardige doch minder uitgewerkte achtergevel.

Interieur

Bewaarde klassieke indeling bestaande uit een brede inkomhal met trap en een kleine ruimte aan de voorzijde en twee grote leefruimten aan de achterzijde. Inkomhal met terrazzovloer met omlijsting en hoekornamenten in mozaïek en een fraaie bordestrap met bloktrede en doorlopend open traphek. In de overige leefruimten bewaarde houten vloeren, marmeren schouwen, neoclassicistische vleugeldeuren en plafond met eenvoudig lijstwerk. Een deel van de vloer in het souterrain, bestaande uit witte natuurstenen tegels met ingelegde kleine zwarte ruiten op de hoeken, dateert uit begin 19de eeuw, ten tijde van het eerste neoclassicistisch kasteel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1901/01, 1906/01 en 1910/03.
  • VER ELST A., Liefelijk Laar. De historie en de folklore van de parochie Laar-Zemst en het gehucht Zemst-Laar, Jaarboek VTB-VAB, Zemst, 1999-2000, p. 62.
  • Mondelinge informatie en oude postkaart van de eigenaar.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn