Burger- en winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burger- en winkelhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvragen uit 1910 opgetrokken door de Borgerhoutse aannemer Frans Verdonck. Opdrachtgever van nummer 46 was de weduwe Jos Bervoets, van nummer 50 de gezusters Van Bouwel.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen respectievelijk onder een plat dak en een pseudo-mansarde met dakkapellen. De lijstgevels hebben een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, waterlijsten, lekdrempels, speklagen, balkons, hoekblokken, sluit- en kraagstenen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt in nummer 46 achtereenvolgens gemarkeerd door een balkon met consoles en balustrade, een gebogen Frans balkon met smeedijzeren borstwering, en overhoekse fioelen op kraagstenen onder de kroonlijst. In nummer 50 accentueert een rechthoekige houten erker met ijzeren balkonborstwering en oorspronkelijk gebuikte basis de eerste verdieping. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van respectievelijk getoogde en rondbogige deur- en vensteropeningen met sluitstenen. De art-nouveau-tegelpanelen op de borstwering van de tweede verdieping zijn bewaard in nummer 46, maar verwijderd in nummer 50. Een houten kroonlijst op consoles (vernieuwd in nummer 46) vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met typische roeden, en de smeedijzeren keldertralies, zijn enkel bewaard in nummer 46. De oorspronkelijk houten winkelpui met zijingang in art-nouveaustijl van nummer 50 is verbouwd.

De plattegrond van nummer 46 beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De bovenverdiepingen omvatten telkens twee slaapkamers, met op de eerste verdieping een kantoor en badkamer in de achterbouw. Nummer 50 beantwoordt aan een gelijkaardige typologie, maar met de indeling van een meergezinswoning. Gelijkvloers neemt een winkel in plaats in van salon en eetkamer, de bovenverdiepingen vormen driekamerwoningen met keuken annex pomphuis en wc, en op het dakniveau bevinden zich drie mansardes.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1910#803 (nummer 46) en 1910#1304 (nummer 50).