• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve opgetrokken tussen circa 1771 (Ferrariskaart 1771-1778) en circa 1821 (Primitief kadasterplan). Op de Vandermaelenkaart van 1856 weergegeven als vier losstaande volumes rond een binnenplaats en "F(erm)e de Capellen Lint" genoemd, verwijzend naar het gehucht Lint. Heden verhard erf van de straat gescheiden door een lage bakstenen muur; ten zuiden 18de-eeuwse monumentale tweebeukige langsschuur van vier traveeën onder recent vernieuwd pannen wolfsdak, nok loodrecht op de straat. Naar verluidt was er vroeger een balk met een jaartal dat begon met "17..". Met snelbouwsteen vernieuwde noordelijke muur. Aan de straatzijde rechthoekige poort onder houten latei; de ertegenover liggende poort werd naar de erfzijde verplaatst.

Interieur met grotendeels bewaarde houtstructuur en aardappelkelder in de zuidwestelijke hoek.

Ten noorden sterk aangepast, bepleisterd en gewit 19de-eeuws woonstalhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder deels vernieuwd pannen zadeldak, nok loodrecht op de straat. De stal bevat een balk met inscripties "1837" en "FDL" en werd volgens het kadaster omstreeks 1884 uitgebreid (huidig woonhuis).

• Mondelinge informatie van de eigenaars.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1884/4.