Woning De (Oude) Zevensterre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De (Oude) Zevensterre

• is aangeduid als beschermd monument Woning De Zevensterre

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De (Oude) Zevensterre

Beschrijving

Dubbelhuis genaamd "De (Oude) Zevensterre", reeds vermeld in 1550 als woning van de meier van Grimbergen en circa 1750 aangepast door de toenmalige eigenaar Gilis de Keyser. Van 1873 tot 1915 deel uitmakend van de meisjesschool onder leiding van de zusters van Strombeek die circa 1880 in de tuin en uitgevend op het Schuttershof een bijkomend schoolgebouw optrokken. In 1947 inbreng van een neotraditionele winkelpui naar ontwerp van A. Van Hellemont (Grimbergen), ter vervanging van een korfboogpoort en venster. Momenteel opgesplitst in twee eigendommen.

Beschermd als monument binnen het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Heden woon- en handelspand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder natuurleien zadeldak. Verzorgde verankerde kalkzandstenen lijstgevel opgebouwd uit regelmatig gekapte lokale kalkzandsteen van circa 1750. Oorspronkelijk beluikte kruisvensters met behouden negblokomlijstingen en op de bovenverdieping ook de tweeledige latei. De eerste twee traveeën worden ingenomen door een neotraditionele winkelpui van 1947. Getralied keldervenster. Houten schrijnwerk. Centrale rondboogdeur met kwartbol geprofileerde rechtstanden op neuten, imposten, sluitsteen en druiplijstje. Boven de origineel opgeklampte deur met judas en houten tussendorpel een glas-in-loodraam beschermd door een metalen, waaiervormig bovenlicht. Hierin zijn de letters "G" en "D" en een sterk verweerde arend verwerkt die verwijzen naar de toenmalige eigenaar Gilis De Keyser. Rechts naast de deur een moosgat. Houten kroonlijst op klossen. Bakstenen zijgevels met vlechtingen en schouderstukken. Gewitte bakstenen achtergevel met hoekkettingen en voormalig kloostervenster, de overige openingen werden aangepast. Oorspronkelijk dakspant behouden.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/11/47.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1880/17.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 187.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 34-36.
  • VAN HEUSDEN M., La région nord de Bruxelles. Les caractères naturels et spirituels. Le paysage, Brussel, 1946, p. 58 en 62.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn