Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Oorspronkelijk opgesteld voor het gemeentehuis (zie oude postkaart) en later overgebracht naar de huidige locatie.

Kunststenen overwinningsbeeld op een arduinen en kunststenen sokkel, aan de achterzijde Pire gesigneerd, het geheel op een rechthoekig verhoogd platform. Het vrouwenbeeld dat de overwinning symboliseert, is afgebeeld met een laurierkrans, palmtak en een vaandel bekroond door een ijzeren Belgische leeuw. Ze wordt omgeven door drie kinderen waarvan één een boek openhoudt waarin de namen van de overleden soldaten staan gebeiteld. Op de sokkel staat de tekst: "AAN'T ERE U LAND WAARVOOR ONS VAADREN STREDEN/ BEHOORT ONS HART BEHOORT ONS GOED EN BLOED/ WERD OOIT DE GRENS DOOR VREEMDEN OVERSCHREDEN/ WIJ SCHOTEN TOE MET VLAAMSCHEN HELDENMOED".

• DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel I, Grimbergen, 1978, p. 168.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn