Schepenhuis Camer van Uccle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schepenhuis Camer van Uccle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Grimbergen

Beschrijving

De huisnaam "Camer van Uccle" verwijst naar de toenmalige hoofdschepenbank te Ukkel waar de lokale schepenen "te hoofde" gingen bij betwistingen. Vermoedelijk hielden de Grimbergse schepenen in dit pand hun zittingen. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.

Breed gericht rijhuis van vier traveeën en heden twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, waarvan enkel de voorgevel van de benedenverdieping opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het overige gebouw werd in 1975 opgetrokken samen met Abdijstraat 1 en Kerkplein 2. Bakstenen onderbouw met dubbelhuisopstand op een hoge breukstenen plint. De steekboogvensters en de vrij hoge rondboogdeur zijn voorzien van een omlijsting in kalkzandige natuursteen, in de twee eerste traveeën gedeeltelijk vervangen. De twee vensters rechts van de deur waren oorspronkelijk beluikt; het metalen waaiervormig bovenlicht van de deur bleef bewaard, (zie tekening Van Heusden). Verhoogde begane grond en sporen van twee smalle keldervensters.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De dorpskern van Grimbergen met elf monumenten" bij Ministerieel Besluit van 17 februari 1997.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/139/74.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 185.
  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 62.
  • VAN HEUSDEN M., La région nord de Bruxelles. Les caractères naturels et spirituels. Le paysage, Brussel, 1946, p. 61.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn