Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met achterliggend koetshuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van Louis Deweert, naar een ontwerp door bouwmeester Petrus De Weert uit 1894. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een mansardedak. Vanuit dit pand, het hooofdkwartier van de Amerikaanse brigade-generaal Claire H. Armstrong, werd in 1944-1945 de luchtafweer tegen de V1 en V2 ‘vliegende’ bommen boven Antwerpen georganiseerd. Het pand werd in 2002 gesloopt voor een appartementsgebouw, met re-integratie van de in extremis geredde, marmeren gedenkplaat, die aan dit feit herinnert.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint, horizontaal belijnd door schijnvoegen, de puilijst, doorlopende balustrades en kordons. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de middenas door middel van balkons, oorspronkelijk opgevat als een loggia met later verwijderde colonettes. Rechthoekige vensters en rondbogige koetspoort in geriemde omlijsting; centrale dakkapel met bewerkte pilasters, voluten en fronton, tussen oeils-de-boeuf.

Op de begane grond gedenkplaat met volgend opschrift: "Hier ontwierpen/ Brig. Gen. Cl. H. Armstrong (U.S.) en zijn manschappen/ Amerikanen, Britten en Polen/ De zegevierende verdediging van/ Antwerpen, Haven en Stad/ tegen de vliegende bommen/ 1944-1945".