Samenstel van burgerhuizen ontworpen door Jos. Vander Schaeghe

Beschrijving

Halfvrijstaand samenstel bestaande uit twee art-deco-enkelhuizen van 1932 naar ontwerp van architect Jos. Vander Schaeghe (?), zie inscriptie arduinen plint en bouwvergunning. Voortuin afgesloten met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pilasters.

Bij nummer 103 roodbakstenen parement in combinatie met simili voor het aanbrengen van ornamentiek. Meer uitgewerkte hoger opgetrokken linkerrisaliet bovenaan rondbogig uitgewerkt aanzettend op pilasters met geometrische motieven. Driezijdige erkeruitbouw met borstwering voorzien van geometrische motieven. Bewaard schrijnwerk.

Meer uitgewerkte gevel van nummer 105 met meer uitgesproken art-deco-elementen. Het roodbakstenen parement contrasteert met bepleisterde en bepleisterde gestileerde florale motieven. Hoger opgetrokken rechtertravee met uitkragend balkon voorzien van een ijzeren leuning en geflankeerd door rijk uitgewerkte pilasters. Zijgevel wordt gedomineerd door bepleisterde en beschilderde erkeruitbouw met hierop aansluitend een imposante schouw met geometrische versiering in het pleisterwerk. Achteraan garage met oranjebakstenen parement met geometrisch opgebouwde bekroning voorzien van florale motieven en centraal een vrouwenhoofd. Bewaard sierlijk schrijnwerk met geometrische motieven in de bovenlichten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 130/1932.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia