Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de mogelijke bouwaanvraag uit 1873 gebouwd door de meester-metser Jan Baptist Seghers of Zeghers uit Berchem.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een later toegevoegd mansardedak met dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met cartouchesleutel en onderdorpel. Een balkon met consoles en gietijzeren borstwering, legt de klemtoon op de twee middentraveeën van de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, panelenfries en houten krooonlijst op klossen, uitgelengde consoles en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; behouden smeedijzeren keldertralies, gietijzeren voetschraper en vensterleuningen.