erfgoedobject

Patronage of Gildehof

bouwkundig element
ID
74995
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74995

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Patronage of Gildehof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige patronage of "Gildehof" gebouwd in 1908 onder het bestuur van burgemeester baron Paul Rotsart de Hertaing en gefinancierd door ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en zijn vrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck zie wapenschild. Oorspronkelijk bezat het gebouw een podium, een beetje toneelaccommodatie, een paar rijen klapstoelen en een grote schuifdeur als afscheidingswand. Later werd het gebouw bij de nabijgelegen basisschool gevoegd. In 1987 werd het gebouw met de fusie van de basisscholen in 1987 aan de parochie teruggegeven en gaf het onderdak aan kansarme mensen. Nu in gebruik als kinderopvang.

Gebouw op L-vormige plattegrond onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels. Straatgevel geritmeerd door lancetvormige vensters met afgeschuinde dagkanten. Centraal gekoppelde venster waarboven rondboogvenster. In de top arduinen wapenschild van ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle en zijn vrouw Cécile van der Renne de Daelenbroeck. Zijgevel geritmeerd door zware muurankers en opengewerkt met steekboogvormige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten. Dagkanten bij de vensters doorgetrokken tot op de grond en voorzien van een verdiepte borstwering. Gelijkaardige muuropeningen in het dwars volume onder afgeknot schilddak. Bewaard schrijnwerk.

  • STORME L. en andere, 900 jaar Sint-Andries parochie, 2000, p. 54.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Patronage of Gildehof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74995 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.