Ensemble van drie burgerhuizen

Beschrijving

E. Horckmans ontwierp dit ensemble in 1890 in opdracht van de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises". Deze in 1886 opgerichte bouwmaatschappij had als doel de woningbouw in Zurenborg te organiseren en nam daarvoor verschillende architecten onder de arm om reeksen huizen te bouwen in de gewenste stijl. Horckmans, wonende in Zurenborg in de Arendstraat 30, was als bouwmeester zeer actief in Zurenborg, nadat hij in de jaren 1870 had gewerkt op het Zuid, de wijk die toen in volle ontwikkeling was. De ontwerpen die we van hem kennen zijn allemaal neoclassicistische, vrij gestandaardiseerde woningen. De combinatie van drie woningen tot een ensemble is een vaak voorkomende vorm van reeksbouw op het eind van de 19de eeuw. De centrale woning is doorgaans iets anders en hoger uitgewerkt dan de twee flankerende, identieke woningen.

De woningen tellen drie traveeën en twee tot twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Standaard neoclassicistische kenmerken: rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, hardstenen plint en houten kroonlijst, accent op de centrale travee.

Het centrale huis op nummer 6 is met zijn mezzanino hoger dan 4 en 8 en kreeg een middenrisaliet met imitatievoegen en balkon op de eerste verdieping. Balustrade aan balkon en borstweringen. Het schrijnwerk van deze woning is bewaard.

Nummers 4 en 8 waren oorspronkelijk identieke woningen; nummer 8 werd een halve verdieping verhoogd. Markant bel-etagevenster in slank entablement onder gebroken driezijdig fronton. Op nummer 4 is het fries bewaard met lijstwerk dat de zijden van het fronton volgt en met flankerende rozetten onder houten kroonlijst, modillons en tandlijst. Nummer 4 met bewaarde voordeur; nummer 8 met totaal vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 506.