Beschrijving

Belangrijke hoeve, naar verluidt gebouwd op de plaats van de tiendeschuur van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel van Maastricht. De Weijerkenbeek stroomt onmiddellijk ten noorden ervan.

De meeste gebouwen dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw; alleen de stal aan de oostelijke zijde van het erf heeft een oude kern van circa 1775, te oordelen naar het (mogelijk hergebruikte) materiaal van de deuromlijstingen. Dit gebouw is ook het enige dat qua ligging en volume exact beantwoordt aan de situatie zoals weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (kunstleien en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, aan de straatzijde (zuiden) door een muur en een hek afgesloten.

Ten noorden, het woonhuis met links aansluitende stallen. Woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen; de bovenvensters schijnen een recente aanpassing; mogelijk werd hierbij ook het gebouw wat verhoogd. Getoogde, bakstenen benedenvensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal. De aansluitende stal telt vier traveeën en anderhalve bouwlaag; de gevel is geritmeerd door middel van baksteenpilasters. Strekse zolderluiken en drie rechthoekige staldeuren in een hergebruikte kalkstenen omlijsting met getoogd bakstenen bovenlicht.

Tweede stal ten oosten van het erf, eveneens anderhalve bouwlaag hoog. De muuropeningen zijn recent, behalve de twee getoogde deuren in een rechthoekig, geprofileerde, kalkstenen omlijsting voorzien van sluitsteen met druiplijst (circa 1775). Het is niet duidelijk of het gebouw zelf uit deze periode dateert, of dat de deuromlijstingen hergebruikt materiaal zijn.

Ruime, dubbele dwarsschuur ten westen van het erf, uit de tweede helft van de 19de eeuw, haaks op het woonhuis/stal. De gevel is geritmeerd door middel van baksteenlisenen, de verdiepte muurvlakken afgewerkt met een bakstenen dropmotief. Bakstenen rondboogpoorten met hardstenen imposten. Tegen de voorgevel bevindt zich een haaks gebouw, recent tot garage vergroot. De zijgevels zijn afgewerkt met baksteenlisenen en drie ronde uilengaten.