Hof van Palermo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Palermo

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hof van Palermo: toren

Beschrijving

Voormalig Hof van Palermo, gebouwd in 1476 door Jan Carondelet, eerste voorzitter van de Grote Raad. Benaming naar zijn zoon Jan, aartsbisschop van Palermo. Oorspronkelijk was het hof door een voorgebouw van de straat afgesloten, doch het enige overblijfsel is de vierkante zadeldaktoren. In 1807 afspanning "Saele van Apollo" en in 1889 rijtuigenverhuurder "Den Posthoorn". Heden "Koninklijke Kunsttapijtweverij G. De Wit".

Nummer 16A. Breedhuis; dubbelhuistype met gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen op arduinen sokkel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen; arduinen lekdrempels. Houten kroonlijst, deels op tandlijst en klossen. Oudere kern aangeduid in linkerzijpuntgevel van baksteen met zandstenen hoekblokken; gedicht rechthoekig venster met zandstenen negblokken en twee kleinere vensters in zandstenen omlijsting, eveneens gedicht; doorlopende muurband van zandsteen.

Rechthoekige huistoren van vier geledingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bak- en zandsteenbouw. Rechthoekige vensters in zandstenen omlijstingen.

Interieur: behouden stenen wenteltrap en laatgotisch kruisribgewelf.

Nummer 18-20. Leegstaand pand. Combinatie van diephuis (links) van oorspronkelijk twee bouwlagen (?) onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) en breedhuis (rechts) van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); aanpalende muur met ingangspoort. Gecementeerde en verankerde straatgevels met schijnvoegen en bruingeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen; bruingeschilderde sobere winkelpui en vensterluiken; korfboogpoort in beschilderde zandstenen omlijsting met geprofileerd beloop, sokkels, imposten en sluitsteen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

De Koninklijke Manufactuur Gaspard De Wit is ondertussen al decennialang gevestigd in de Schoutetstraat. Na hun vertrek uit het Hof van Palermo stond het gebouw lange tijd te verkommeren. Het was pas in de jaren 2010 dat de restauratie en herwaardering van de site plaatsvond. Binnen dit project werd het leegstaande gebouw ten oosten (nummer 18-20) gesloopt. Een deel van de afsluitingsmuur en de ingangspoort bleven wel behouden en werden herkenbaar geïntegreerd in het ontwerp voor de vervangende nieuwbouw. Het Hof van Palermo werd herbestemd tot lofts.

• VAN HAEZENDONCK S. 2015: Lofts geven verkommerd Hof van Palermo nieuwe toekomst [online], https://www.gva.be (geraadpleegd op 9 november 2022).
  • Informatie verkregen van C. Govaert (31 juli 2013).
  • Informatie verkregen van de stad Mechelen (2013).