Winkelpui in art-decostijl

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk met dubbelhuisopstand onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De heer Jongmans-Servaes liet het pand verbouwen naar een ontwerp door de architect Robert Horta uit 1930. De werken betroffen het aanbrengen van de gevelbrede winkelpui in art-decostijl, en het vervangen van het zadeldak door een pseudo-mansarde. De begane grond werd volgens de bouwplannen opengebroken tot winkel met magazijn en een keuken in de achterbouw. Van de winkelpui resten sinds de verbouwing omstreeks 2007 slechts de hoekpilasters en de kroonlijst.

Tweeledige beglaasde pui met een inspringend portaal tussen gebogen vitrines in de rechter helft. In de bouwplannen is in plaats van de linker vitrine het rolluik van het magazijn ingetekend. De klassieke houten omlijsting bestaat uit hoekpilasters en een rolluikkast met kroonlijst. Het houten schrijnwerk van de vitrines en de pui rust om een plint uit gevlekt marmer, en is in het bovenlicht voorzien van gekleurde glas-in-loodramen met een cirkelpatroon. Beglaasde winkeldeur met een typisch art-decoprofiel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1930#36571 en 1930#37086.