• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder rechts afgesnuit zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met vereenvoudigde Louis-Philippe-inslag, daterend uit het midden of het derde kwart van de 19de eeuw.

Sterk geritmeerde bovenbouw: rondboognissen onder druiplijst met consolesluitsteen en penanten met rozetversiering. Verdiepte rechthoekige bel-etagevensters en rondboogvormige bovenvensters met over de penanten doorgetrokken lekdrempels. Verdiepte borstweringen met pilasterversiering op de derde bouwlaag. Kroonlijst met tandmotief op paarsgewijs gegroepeerde consoles waartussen spiegels. Een klimmende dakkapel boven de eerste travee.

Verbouwde begane grond, opgesplitst in twee afzonderlijke winkelpuien. Een zicht op de voorgevel van 1896 toont een dubbelhuisopstand met mooie pui; centrale rondboogdeur met flankerende rechthoekige vensters geritmeerd door pilasters.

• STADSARCHIEF MECHELEN, bundel 1896, nummer 97.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde