Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Samenstel van breedhuis van twee bouwlagen en twee traveeën en aanleunend diephuis van drie bouwlagen en dito traveeën onder zadeldaken (mechanische pannen), met uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Eertijds vermoedelijk samen met nummer 11 één U-vormig ingeplant complex.

Later gecementeerde voorgevels op arduinen plint; rechthoekige vensters, op de begane grond beluikt; haast vierkante vensters op de lagere hoogste verdieping; borstweringen met casementen. Aflijnend en ten dele omlopend hoofdgestel met kroonlijst op uitgelengde gegroefde consoles. Witgeschilderde neoclassicistische poorttravee: geriemde rondboogomlijsting met sluitsteen, imposten en neuten, gevat tussen pilasters eveneens voorzien van imposten; casementen in de zwikken. Bekronend driehoekig fronton op gegroefde consoles met drup.

Interieur met bewaarde gotische schouw (keuken), zwartmarmeren schouw uit de 19de eeuw (voorkamer), voorts 19de-eeuwse binneninrichting met neo-Lodewijk XVI-motieven (zie hal).

• VAN HOOF T., Onuitgegeven nota's in verband met 't Vlietje nummer 13.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde