Stadswoning Gulden Vlies

Beschrijving

Enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder hellend zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), vermoedelijk wijzend op oudere kern.

Volgens bouwaanvraag van 1794, gevel oorspronkelijk van zes traveeën in gezamenlijk ontwerp voor het enkelhuis "De Kelk" (volgens A. Reydams heden nummer 16). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, verticaal geritmeerd door lisenen; verdiepte rechthoekige vensters en borstweringen. Entablement met geleed kordon onder kroonlijst op klossen.

Begane grond met bruinbeschilderde houten winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: brede puilijst op modillons en opschrift "'t Gulden Vlies" onder kroonlijst op consoles.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 289.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde