Stadswoning Vergulden Ram

Beschrijving

Eertijds genaamd Vergulden Ram of Gulden Ram. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de of de 17de eeuw met latere aanpassingen.

Gecementeerde, verankerde puntgevel met rechthoekige vensters voorzien van beschilderde lekdrempels (19de-eeuws). De tweeledige top bewaart een rechthoekig luikgat onder latei op consooltjes, geflankeerd door twee hoger geplaatste bolkozijnen; erboven gelijkaardig luikgat onder steigergat. De geveltop vertoonde vroeger een andere afwerking: trapgevel of alleszins tuitgevel met aandak. Sobere houten winkelpui onder kroonlijst links op de begane grond.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde