Hoeve Coude Scheure

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Coude Scheure

Beschrijving

Hoeve Coude Scheure confer naambord. Historische hoeve; oudste vermelding in geschreven bronnen in 1392, afgebeeld op de kaart van Brugse Vrije naar P. Pourbus (1561-1571). Voormalig bezit van de Tempeliersorde. Gelegen ten westen van en aan de Vladslovaart. Oorspronkelijk volledig omwald confer afbeelding vermelde kaart; resten van omwalling ten noorden en ten westen.

Wederopbouwhoeve vermoedelijk naar ontwerp van architect T. Raison, gedateerd 1921 door middel van jaarsteen in typerende brede, centrale trapgevel bij boerenhuis. Voorst teruggaand op de regionale hoevebouw confer opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een deels verhard deels met gras begroeid erf met erftoegang tussen hekpijlers en toegangsbrug aan oostzijde; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur respectievelijk ten westen, ten noorden en ten zuiden; materialen: gele baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekend dakranden; bakstenen onderdorpels; houten kopbalkgebint (pen en gat) in schuur; streekeigen bouwelementen: sierankers; zijtuitgevels met muurvlechtingen; rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboogomlijstingen; rondboogdeur in vlakke bakstenen omlijsting onder druiplijst. indeling: langgestrekt boerenhuis met paardenstal en wagenhuis links en woongedeelte rechts van een opkamertravee + zes traveeën; dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links en koestalvleugel rechts. Gebruik van beton voor zoldering en tussenschotten in koestal. Recente loods aanleunend tegen oostelijke dwarsschuurgevel.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, DVG, 9807.
  • MESTDAGH H., Mannekensvere, in Archeologische inventaris Vlaanderen, band XIV, p. 199.