erfgoedobject

Burgerhuis Blauwen Hond

bouwkundig element
ID
74542
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74542

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis, dubbelhuistype van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien).

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op zandstenen sokkel waarvoor bouwaanvraag van 1775. Markerende deurtravee, later afgelijnd door geblokte lisenen van bak- en zandsteen. Schouderboogdeur gevat in een kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting met neuten en schelpsluitsteen, drie treden met geprofileerde wel. Getoogde bovenvensters, in 19de eeuw voorzien van arduinen lekdrempels.

Toegevoegde gekorniste kroonlijst met tandmotief op uitgewerkte consoles waartussen casementen (uit de tweede helft van de 19de eeuw?). Verdwenen dakkapel en verbouwde begane grond; de bewaarde getoogde lateien geven nog de vroegere ordonnantie aan.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 117.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Binnen het L-vormige gebouwencomplex dat in 1775 zijn huidige uitzicht kreeg, zijn de dakconstructie van het achterhuis en een opgeklampte deur vroeger te dateren. In de achtergevel is een gevelsteen met jaartal "1775" aanwezig. De - in de 20ste eeuw - gedecapeerde gevel en ingebrachte brede etalagevensters werden in 1992 terug naar oorspronkelijke vorm teruggebracht. Ook het interieur dateert grotendeels uit de 18de eeuw en bevat onder andere een traphal met eiken balustertrap voorzien van een trappaal met voluutkrul, stenen en planken vloeren, stucplafonds met getrokken boogvormig lijstwerk en een bepleisterde schouw in de bovenkamer.
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002010, Mechelen: De Witte Lelie, De Blauwen Hond e.a., beschermingsaanvraag door College van Burgemeester en Schepenen (S.N., 1994).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Blauwen Hond [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74542 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.