Molenaarshuis bij de Maldegemmolen en maalderij Tillieu

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Maalderijstraat. Voormalig molenaarshuis bij de zogenaamde "Maldegemmolen" en maalderij Tillieu.

Voormalige koren- en oliewindmolen op de wijk Maldegem, een houten staakmolen, reeds vermeld in de penningcohieren van 1571 als oliestamperij. Begin 19de eeuw in bezit van F. Ghyselinck, midden 19de eeuw gebruikt en sinds 1884 eigendom van de familie Tillieu. In 1889 rechterdeel van huis omgebouwd tot korenmolen, aangedreven met stoom. In 1928, na vernieling door storm en afbraak van de windmolen, inrichting van een mechanische maalderij met semi-diesel met in het gebouw onder meer hergebruik van oude molenbalken en trap. In de jaren 1930 en 1946, uitbreiding met nieuwe bloemmolens in nieuw gebouw parallel met de Maldegemstraat. Heden nog maalderij voor dierenvoeding.

Ten westen, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat) met oude kern doch herhaaldelijk aangepast of vernieuwd in het vierde kwart van de 19de eeuw. Verankerde gecementeerde en gewitte gevels op gepikte plint. Rechthoekige vensters met I-lateien met rozetjes, bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling en bruine luiken. Rechthoekige deur in vierde traveeën; houten dakkapelletje met windveren erboven.

Rechts aansluitend maalderijgebouw van twee traveeën onder pannen zadeldak met laaddeur met dito windveren boven deur.

Interieur. Maalstoel gebouwd door C. Adams in 1928 met drie koppels stenen: twee natuurstenen (half Engelse en Engelse koppels) en één koppel Hollandse gegoten stenen Jespers; één haverpletter is nog afkomstig uit de windmolen.

Ten zuiden, palend aan de Maldegemstraat, recenter maalderijgebouw met gewitte blinde straatgevel van zes traveeën onder zadeldak (golfplaten , nok parallel aan de straat) van circa 1930. Aangepaste en uitgebreide erfgevel.

Interieur. Eén dubbele broyeur en één convertiseur van de firma "G. Daverio, Zurich" en één recentere machine voor dierenvoeding.

• VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 214-215.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen