Hoeve 't Goed ten Ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed ten Ast

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Den Ast

Historiek

Voormalige hoeve zogenaamd 't Goed ten Ast, in 16de-eeuwse archieven vermeld als het "goed ten Assche" met mote, hofstede, singel, dreef, land, bossen en kouterland met een oppervlakte van 18 bunder. Eind 16de eeuw in het bezit van de familie de Gruutere en oppervlakte gehalveerd. Zeer oud site, mogelijk van Frankische oorsprong, door een dreef verbonden met de oude, vermoedelijk ook Frankische dries ten zuiden van de kerk. Volgens 17de- en 18de-eeuwse kaarten een omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen op vierkante plattegrond met ten oosten nog sporen van een cirkelvormige omgrachting of motte. In 1834 in bezit van de Gentse bouwmeester L. Roelandt die op de plaats van het zuidelijk gebouw een landhuis laat bouwen.

Beschrijving

Heden gerenoveerde geelgeschilderde hoeve in U-vorm ten noorden palend aan het kasteel met ijzeren toegangshek in noordoostelijke hoek en ommuurd achtererf met kapelletje in de straatbocht.

Ten noorden, boerenhuis van acht traveeën onder pannen zadeldak (noord loodrecht op de straat), met zeer oude kern, herhaaldelijk aangepast in de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw onder meer met uitgebouwde keuken en garage aan noordzijde en grotendeels vernieuwd interieur. Naar het zuiden gerichte voorgevel met rechthoekige vensters onder houten latei, wit- en groen houtwerk en luiken; dito deur. Links aangebouwde lagere travee, deels onder plat en lessenaarsdak en terugwijkende travee met binnenin bewaarde bakoven.

Achtergevel verhoogd met een droogzolder onder lessenaarsdak met naar het noorden geopende bakstenen roosters en centraal getrapt dakvenster met rondboogvenster en bekronend verweerd wapenschild; onderaan uitgebouwde keuken en garage onder plat dak. Rechts schermgevel met tuitgevelbekroning afgewerkt met klimmende baksteenfries op pilasters; centraal rond motief opengewerkt met concentrische cirkels van bloempotten. Rechthoekige deur in brede bakstenen omlijsting.

Naar verluidt circa 1920 aangepast interieur met betonnen plafonds, cementtegelvloeren en nieuwe kleine schouw in plaats van dubbele haard; één bewaarde moerbalk en zoldertrap met luik naar gewelfde kelder.

Ten oosten, gewit bedrijfsgebouw met oude dwarsschuur en midden 19de eeuw bijgebouwde paardenstallen links, onder één doorlopend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Erfgevel met rechthoekige en getoogde (links) deuren en recentere korfboogpoort onder behouden houten latei in rechtertravee. Straatgevel met twee rechthoekige poorten onder houten latei, sporen van vakwerkconstructie rechts ervan en beluikt getralied raampje.

Ten zuiden, tegen de achtergevel van het kasteel aanleunend open wagenhuis onder pannen lessenaarsdak; sporen van brede gedichte korfboogpoort (van vroeger poortgebouw ?) in gemeenschappelijke muur.

Afgeronde zuidwestelijke hoek als begrenzing van de L-vormige links kasteelvleugel en lage stallen onder lessenaarsdak tegen westelijke muur.

Ommuurd achtererf met tegen de muur aangebouwde bakstenen kapel op vierkante plattegrond met twee bouwlagen onder plat dak. Straatgevel met gerecupereerde (?) arduinen rondboogdeuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl met ingeschreven rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en opschrift "Ave Maria". Hoekpilasters en zijgevels met identieke, met potten opengewerkte ronde openingen (vlieggaten van duiventil ?).

• Rijksarchief Gent, Oud Gemeentearchief Huise, nummer 6bis.
  • Rijksarchief Gent, Fonds della Faille, doos 82/nummer 229.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse Huisnamen, Eerste deel A-F in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, Nieuwe Reeks, 4, Gent, 1977, p. 14.