Vier boerenwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier boerenwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoningen

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning en schuur

Beschrijving

Verschillende boerenhuisjes van het gehucht Den Ast ingeplant links en rechts van de voormalige "dreef van den dries naar den Ast", minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Heden allen geelgeschilderd op gepikte plint met groen en wit houtwerk, verwijzend naar de eigendom van het kasteel. Boerenhuizen met naar het zuiden gerichte voorgevels en aanvankelijk losstaande bedrijfsgebouwen van recentere datum.

Nummer 2 tot begin jaren 1990 met stro gedekt, heden zwarte pannen. Ten oosten op het erf, tot garage verbouwd bedrijfsgebouwtje en bakhuisje van het tweeledige type in de zuidwesthoek.

Nummer 4. Eveneens via privé-weg bereikbaar vanaf Lange Aststraat, van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).

Nummer 6. Prachtig ingeplant aan het einde van de dreef met heden in L-vorm aaneengebouwd voormalig boerenhuis en schuur, tot 1987 met strodak, nu pannen, behouden beluikte houten bolkozijnen en interieur met zware moerbalken, onder meer met wafel- en leliemotief; aangepaste dubbele haard.

Nummer 8. Vermoedelijk iets jonger boerenhuis met getoogde vensters en getrapte daklijst, deur onder pannen afdak en schuin ervoor ingeplant voormalig bedrijfsgebouw.