Gesticht Vyvens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesticht Vyvens

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesticht Vyvens

Beschrijving

Voormalig klooster en weeshuis van de zusters van de Kindsheid Jezu, heden bejaardentehuis en vrije basisschool. Opgericht door de juffrouwen V. en L. Vyvens in 1887-89, naar ontwerp van architect Frans Van Wassenhove (Eeklo). Bediend door de zusters tot 1974.

Oorspronkelijk gebouw op rechthoekige plattegrond met twee binnenplaatsen en kapel ten oosten, van de straat gescheiden door een voortuin en lage bakstenen muur, voorheen met fraai ijzeren hekken. Hoofdvleugel van achttien traveeën en twee bouwlagen en noordvleugel van twaalf traveeën onder schilddaken (leien, nokken parallel aan en loodrecht op de straat) met achthoekig houten dakruitertje onder leien naaldspits met kruis. Zuidvleugel gebouwd in jaren 1950 met opmerkelijke halfronde beglaasde uitbouw.

Bak- en hardsteenbouw geritmeerd door risalieten afgelijnd door geblokte lisenen verbonden door een muizentandfries. Asymmetrisch geplaatst driehoekig fronton boven zesde, zevende en achtste travee; rondboognis met beeld van Heilige Adelardus.

Steekboogvensters met hardstenen hoek- en negblokken op dito dorpels op consooltjes; nieuwe ramen. Drie steekboogdeuren in hardstenen omlijsting onder geprofileerde kroonlijst.

Ten oosten, eenbeukige bakstenen kapel van zeven traveeën onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met achthoekig houten dakruitertje onder leien naaldspits op rechter hoek. Getoogde gedeelde vensters met moderne glas-in-loodvulling. Deels vernieuwd interieur met behouden composietpilasters en gedrukt tongewelf. Nieuwe gang tussen voorbouw en kapel verlicht door zeven vierkante vensters met glas-in-loodtaferelen, gesigneerd M. Leenknegt.

Ten noorden en ten oosten, aangepaste en recent vernieuwde schoolgebouwen.

• BAUTERS I., Gesticht Vyvens, in Chronyken van Huizengouw, I, 1, 2006, p. 18-19.

Aanvullende informatie

De vijf rechter traveeën van de hoofdvleugel van 1887-89 en de zuidvleugel met halfronde beglaasde uitbouw uit de jaren 1950, werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els