Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis met voortuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet. Rechts ervan ommuurde voormalige moestuin met serre en achterliggende aangelegde tuin met talrijke bomen onder andere een imposante treurbeuk en vijvertje.

Woonhuis van zeven traveeën en één en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) in kern zeker opklimmend tot eind 18de eeuw, hoger opgetrokken en voorzien van een nieuwe voorgevel circa 1905 door dokter Van Cauwenberghe, zie koopakten van 1883 tot 1983 eigenaars van het pand.

Voorgevelparement van gele baksteen verrijkt met witte banden en ontlastingsbogen op arduinen plint. Art-nouveaugetinte sierankers. Gemarkeerd middenrisaliet met eclectisch dakvenster met schouderstukken met arduinen bekroningen en zijtraveeën met slecht één bouwlaag Getoogde vensters in geblokte omlijsting met arduinen dorpels, hoek- en sluitstenen. Benedenvensters met boogvelden met art-nouveaugetinte sgraffitopanelen met bloemmotieven, nieuw houtwerk. Gelijkaardige deuromlijsting en nieuwe deur voorafgegaan door vier treden. Vernieuwde achtergevel en veranda.

Interieur. Behouden gang en trappenhuis met bordestrap en gesculpteerde trappaal naar 18de eeuws-model met geitenkop; zwartmarmeren vloer met witte ruitjes. Salons links in classicistische stijl met stucplafonds, schoorsteenboezems en supraportes met stucpanelen met vruchtenkorven, vogels of muziekinstrumenten.

Rechts van woonhuis, tot garages verbouwde voormalige koetshuizen en druivenserre in ommuurde voormalige moestuin.