Hof ter Witje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Witje

Beschrijving

Bij de Leefbeek ingeplante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen rondom een verhard rechthoekig erf. Roodgeschilderd ijzeren hek aan brede gemetste pijlers met pannen lessenaarsdakje, links met huisnaam, rechts met spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in zuidoostelijke hoek. Sinds het vierde kwart van de 18de eeuw in bezit van de familie vander Eecken. In 1852 inrichting van een olieslagerij en korenstoommolen in de gebouwen palend aan de straat.

Ten noorden, achterin gelegen imposant onderkelderd boerenhuis van vijf traveeën onder hoog zadeldak (zwarte en rode pannen, nok loodrecht op de straat) met bakstenen zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen en jaarankers 1766 in rechter top. Naar het zuiden gerichte gewitte erfgevel met sporen van plattebanden, hoge gepikte plint en aflijnende geprofileerde daklijst. Licht getoogde vensters op arduinen dorpels, met sponning en duimen; nieuw houtwerk. Spiegelboogdeur met houten latei en bovenlicht met kleine roedeverdeling, zelfde nieuw houtwerk. Zijgevels met twee bouwlagen in het dak met respectievelijk drie en één venster in vlakke gewitte omlijsting, in rechtergevel met plattebanden en deels gedicht voor latere aanbouw; bovenste venster met bekronende oculus en paneel onderaan. Gewitte achtergevel met duidelijk bewaarde plattebanden, gelijkaardige vensters met bewaard witgeschilderd houtwerk en gemarkeerde rechthoekige deuromlijsting onder kroonlijst; gedichte deur en getraliede keldergaten.

Bewaard gewelfde kelders en 18de-eeuws interieur met links een kamer met grote haard en samengestelde balkenlaag, rechts een voorkamer of "beste kamer" met nieuwe schouw maar behouden boezem met stucdecoratie en bredere nog rijker gedecoreerde schouw in rococostijl in de achterkamer; centrale gang met stucplafond en paneeldeuren; bovenlicht spiegelboogvormig met kleine roedeverdeling.

Links en rechts van woonhuis lagere, eveneens 18de-eeuwse aanbouwsels onder zadeldak. Rechts achteraan en ten oosten storende bijgebouwen.

Ten zuiden, lange stalvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met sporen van vakwerkbouw in erfgevel.

Ten westen, nieuwe hangar in plaats van de in 1990 gesloopte dwarsschuur.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1531/2.