Burgerhuis met Mariakapel

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis in ommuurde tuin met links ervoor, in de muur ingewerkte kapel geflankeerd door gebogen muurschermen en bakstenen pijlers; gekasseid voorpleintje. Houten hek tussen vierkante gewitte pijlers rechts voor het huis.

De Mariakapel is een neogotische kapel van twee traveeën onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat) gebouwd door de toenmalige eigenaars, de familie vander Eecken in 1875 en opgetrokken uit bak- en hardsteen. Uitgewerkte voorpuntgevel met klimmende getrapte fries, versneden steunberen met schouderstukken op de hoeken en bekronende getrapte nis met kruis en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Hoge spitsboogdeur in verdiepte omlijsting, paneeldeur en bovenlicht met glas in lood; erboven gevelsteen met opschrift: "H. Maria/ Bid Voor Ons". Zijgevels geleed door bakstenen lisenen verbonden door een muizentand. Achteraandak op schouderstukken en vierpas met glas in lood uitziend op de tuin. Interieur. Gepleisterde en rozegeschilderde wanden en spitsbooggewelf met gordelboog, zwartmarmeren vloer met ingelegd kruis en stenen neogotisch altaar met Mariamonogram en gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Gerenoveerd, haaks op de straat ingeplant burgerhuis met hoog- en lager huis van twee en zes traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken (zwarte pannen), in kern vermoedelijk nog deel van 18de-eeuwse hoeve. Huidig voorkomen uit begin van de 19de eeuw. Volgens kadastergegevens circa 1900 gesplitst in verschillende percelen.

Identieke, heden geelgeschilderde verankerde bakstenen voor- en achtergevel (oorspronkelijk beraapt) geritmeerd door rechthoekige vlak omlijste vensters, nieuw houtwerk. Bovenvensters van twee hogere linker traveeën op doorgetrokken dorpels; rechthoekige venstertjes in fries van rechter travee. Rechthoekige deur tussen gepleisterde Ionische pilasters en bekronend hoofdgestel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen