Hoeve Goed ter Hoeyen

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ter Hoeyen", gelegen in de straatbocht, in het meersgebied van de Plankbeek, grensbeek met Wannegem-Lede. Vermoedelijk zeer oud site, voormalig pachthof en leen van de heerlijkheid Ayshove, reeds vermeld in 1419 (zie gedenkplaat). Begin 16de eeuw eigendom van de familie Van Zevecote (zie straatnaam). Semi-gesloten hoeve met in L-vorm gebouwd boerenhuis en stallen ten zuiden en ten oosten en losstaande schuur ten noorden van het deels met gras begroeide erf; ijzeren toegangshek geflankeerd door geschoren hulstboompjes in noordelijke hoek.

Huidig boerenhuis van vijf + één (stal)travee onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapelletje, met oude kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op gepikte plint. Licht getoogde deur en beluikte vensters; bewaard houtwerk. Bakstenen achteraanbouwsel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), twee beluikte venstertjes onder houten latei. In L-vorm aansluitende bakstenen stallen met oudere kern onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat); groengeschilderd houtwerk en blinde bakstenen straatgevels. Vrijstaande bakstenen schuur onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met bakstenen kruis in rechter zijpuntgevel.

Bakstenen bakhuis van het tweeledige type in zuidelijke hoek van erf.