Hoeve Desmanethof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Desmanethof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Desmanethof

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Moerasstraat, zogenaamd Desmanethof, naar de voormalige eigenaars, de familie Desmanet de Biesme, in de 19de eeuw kasteelheren van Kruishoutem. Door een hulsthaag omgeven hoeve met losstaande bestanddelen. Fraai ijzeren toegangshek aan overhoekse pijlers in het westen.

Ten noorden, witgekalkt boerenhuis op gecementeerde plint, oorspronkelijk zes traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), opklimmend tot de 18de eeuw; jaaranker 1765 in linker topgevel. Rechthoekige vensters, bewaarde duimen en vernieuwd houtwerk. Twee korfboogdeurtjes respectievelijk in derde en zevende travee, in vlakke grijsgeschilderde en witgekalkte omlijsting op neuten, met imposten, sluitsteen en geprofileerde waterlijst; rechter deurtje gedicht. Overstekende dakgoot op dakvoetconsolenrij. Links aangebouwde drie traveeën van baksteen onder lager zadeldak met behouden korfboognissen van vroegere schuur.

Ten oosten, grote bakstenen dwarsschuur onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat). Korfboogpoort en rechthoekige poort in oostgevel. Gewitte erfgevel met vierkante venstertjes; gedichte poort onder overstekend pannendakje. Eveneens ten oosten open wagenhuis van zes traveeën geleed door pilasters onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Zijpuntgevels met houten beschieting.