Ensemble van twee burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee woningen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder één schilddak (zwarte pannen en kunstleien), naar verluidt gebouwd in 1886, oorspronkelijk met stokerij, later weverij en confectiebedrijf achteraan, gesloopt in 1919. Heden gecementeerde en geelgeschilderde lijstgevel gemarkeerd door rechthoekige nissen en grote gietijzeren ankers. Oorspronkelijk getoogde vensters, gemarkeerd deurrisaliet en poorttravee rechts. Nummer 12 met aangepaste begane grond. Nummer 14 met behouden ordonnantie en tijdens het interbellum toegevoegde decoratie als guirlandes en bloemenkorf in art-decostijl. Benedenvensters met persiennes. Aflijnende houten kroon- en tandlijst.

Links aanpalende tuinafsluiting van imitatieboomstammen en ijzeren hekken.

Aanvullende informatie

Nummer 14 was in de 20ste eeuw achtereenvolgens de woonst van burgemeester Oscar Bekaert en gemeentesecretaris René D'Huyvetter, ereburger van Kruishoutem.