Stichting Veranneman

Beschrijving

Stichting Veranneman, centrum voor beeldende kunst, gebouwd in 1972-74 door E. Veranneman en zijn echtgenote naar ontwerp van architect Ch. Van der Plaetse. Ensemble bestaande uit vijf zeshoekige cellen opgetrokken uit baksteen onder afgeschuinde leipannen daken of platte daken met bovenlichten, ingeplant in het golvende landschap. Verschillende cellen met specifieke bestemmingen en in de benedenverdieping een zaal voor het vast kunstbezit en diverse lokalen. De tuin, aangelegd door C. Vermander, werd opgevat als een openluchtmuseum.

• VERLINDEN A. - LAGAE J., Architectuur in de provincie, Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 1993, p. 63.

Aanvullende informatie

Het centrum voor beeldende kunst is aangekocht door een schoenenfabrikant en in 2009 verbouwd. Het gebouw werd behangen met loden platen en kreeg een nieuwe bestemming als schoenenmuseum SONS (Shoes or no shoes). Het museum is gericht op de schoen en bevat een kunstverzameling van tot kunst omgevormde schoenen.