Hoeve Rode Poorte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rode Poorte

Beschrijving

Zogenaamde "Rode Poorte". Voormalig "Goed te Bochaute" een pachthoeve en leen van de heerlijkheid Ayshove, reeds bestaande in 1230 in bezit van Juliana vanden Bochaute, echtgenote van Daniël Van Machelen I, zie gedenkplaat op rechtse hekpijler en voor het eerst vermeld in 1502. Heden gerenoveerde gebouwen en plantenzaak zogenaamd "Hof te Rode Poorte" met nieuwe serres en aangelegde formele tuinen. Ten westen behouden ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers.

Achterin gelegen langgestrekt boerenhuis met 19de-eeuws voorkomen doch oudere kern, zeven traveeën met vroegere koestallen, heden met uitgebouwde veranda en in L-vorm aansluitende schuur, onder pannen zadeldaken. Gewitte verankerde naar zuiden gerichte erfgevel met getoogde deur en vensters met behouden luiken. Links aanleunend wagenhuis onder lager zadeldak.

Interieur met bewaarde haard met 1639 gedateerde haardbalk en samengestelde balklaag met moerbalk met geprofileerd uiteinde; troggewelven in de tot living omgebouwde stallen.

Ten westen op het met gras begroeide, omhaagde erf, ossenbloedkeurig geschilderd bakhuis van het tweeledige type onder zadeldakjes.

• GOEMINNE J., De familie van Machelen-Ayshove te Huise en te Kruishoutem, 1157-1369, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XXXVI, 1969, p. 110-111.