erfgoedobject

Neerhof met Zaubeekmolen van het kasteel van Herlegem

bouwkundig element
ID
74371
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74371

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Neerhof" met "Zaubeekmolen" van het kasteel van Herlegem. Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen ten westen van het kasteel. Aangepaste 18de-eeuwse gebouwen, onder meer 1767 gedateerde schuur, en nieuwe bedrijfsgebouwen. Ten zuiden, bij de Zaubeek, behouden bakstenen gebouw van watermolen, reeds vermeld in de 14de eeuw, vernieuwd in 1768 (zie jaaranker). In 1883 verbouwd tot olie- en korenstoomwatermolen, circa 1930 buiten gebruik. Rad weggenomen na ongeval in 1960. Heden als stal gebruikt.

Molenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak (panen, nok loodrecht op de beek) tussen zijaandaken met vlechtingen, topanker met jaartal 1768. Voortuitgevel met getoogde deur, sporen van een gedichte deur en getoogde beluikte zoldervensters onder geprofileerde waterlijst. Zijgevel met geprofileerde bakstenen daklijst en laadluik onder zadeldakje. Sporen van verschillende muuropeningen. Blinde achtertuitgevel op het water met behouden plint van natuursteenblokken en resten van muur in zandsteen van een kleiner gebouw. Met baksteen gedichte ronde opening op plaats van het waterrad.

Interieur. Bewaarde zware moerbalken met versierde uiteinden. Maalstoel verdwenen en maalstenen overgebracht naar de VTB-uitkijktoren.

  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 190-190.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein van Herlegem

  • Is deel van
    Herlegemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhof met Zaubeekmolen van het kasteel van Herlegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74371 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.