Neoclassicistisch winkelhuis van 1881

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning met winkelgelijkvloers werd in 1881 gebouwd in opdracht van likeurstoker Désiré François De Croos. Op het fronton van het dakvenster is het jaartal 1881 in stucwerk aangebracht.

Het pand is opgebouwd en afgewerkt volgens de neoclassicistische standaarden van die tijd en vormt daarmee een voorbeeld van het architecturale type dat het Zuid kenmerkt. Het gaat om een pand van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, doorlopende onderdorpels en regelmatig geplaatste rechthoekige en segmentbogige muuropeningen in omlijstingen. De centrale travee is als risaliet uitgewerkt en benadrukt door het dakvenster met fronton en door de versierde sluitstenen van de bovenvensters. De winkelpui is gemoderniseerd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 739.