Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Beschrijving

Niet georiënteerd landelijk kerkje met voortuin afgesloten door lage muur en ijzeren hekken tussen rondgemetste pijlers met siervaasbekroning; achterliggend omhaagd kerkhof.

Historiek

Kerk gebouwd op initiatief van de familie della Faille d'Huysse, in 1844 (zie opschrift op glasraam in sacristie) naar ontwerp van architect Louis Minard en bediend door de onderpastoor van Huise. Gewijd op 15.04.1845. In 1853 verheven tot proosdij, in 1854 tot succursale en in 1856 als zelfstandige parochie erkend. In 1859-61 toevoeging van een toren achter het koor en omsluiten van de voortuin en pastorietuin door fraaie ijzeren hekken in 1889. Plaatsen van nieuwe glasramen in 1930 en nieuwe voordeur met bekronend opschrift in 1935. Herstelling van de voorgevel in 1949 en beëindigen van de hele restauratie in 1967.

Beschrijving

Pseudo-hallenkerk van vier traveeën met drie beuken onder één zadeldak, koor van één travee met driezijdige sluiting, links en rechts aangebouwde sacristie en berging. Aansluitende vierkante noordertoren onder ingesnoerde naaldspits. Opgetrokken uit baksteen met sporadisch verwerking van zandsteen en arduin. Zuidgevel van drie traveeën met classicistische pilastergevel met hoofdgestel en hoger opgetrokken middentravee met halfrond venster en driehoekig fronton; bekronend ijzeren kruis.

Rechthoekige poort met halfrond bovenlicht onder bakstenen booglijst op doorgetrokken imposten; voluutvormige sluitsteen. Zijtravee met rondboognissen en beelden van Heilig Hart en Onze-Lieve-Vrouw. Zijgevels verlicht door vier rondboogvensters met glas-in-loodramen.

Interieur

Helder en witgeschilderd neoclassicistisch interieur met brede middenbeuk, van de zijbeuken gescheiden door Toscaanse zuilen onder klassiek hoofdgestel. Middenbeuk onder breed tongewelf, zijbeuken met vlakke zoldering geleed door zware moerbalken rustend op pilasters.

Mobilair

Beeldhouwwerk: gepolychromeerde heiligenbeelden op sokkel van onder meer Heilig Hart en Heilige Theresia, Heilige Donatus, Heilige Antonius, Heilige Fransiscus, Heilige Barbara, Heilige Aloïsius, Heilige Hubertus en Heilige Gerardus Majella, begin 20ste eeuw.

Meubilair: Vernieuwd hoofdaltaar, noordelijke en zuidelijke zijaltaren, portiekaltaren met beeld van Heilige Anna met Maria, en Heilige Joseph, wit geschilderd hout, 1860; koorbanken, noordelijke met Heilige Johannes en Heilige Lucas evangelisten, zuidelijke met Heilige Marcus en Heilige Mattheus evangelisten, geschilderd hout, 1863; preekstoel en twee biechtstoelen, geschilderd hout, derde kwart van de 19de eeuw; doksaal met orgel uit de 18de eeuw met houten klankkast, aangekocht in 1858 van Sint-Baafs-Vijve, zie inscriptie onderhouden door "Godefroid et Fils, facteur d'orgues, 1937", hersteld door Daem (Appelterre) in 1948; nieuwe kruisweg van 1928.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • Huise, Pastorie Lozer, Liber Memorialis.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, Huysse.
  • VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERKHOVE C. 1979: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Kruishoutem, Brussel, 13.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen